Datacommunicatie en Networking

Een introductie in datacommunicatie en datanetwerken

Datacommunicatie is niet meer weg te denken in ons dagelijks leven. Communicatie tussen verschillende computersystemen is voor ieder bedrijf en voor iedere organisatie, zowel profit als non-profit, van vitaal belang. Datanetwerken vormen de basis van deze communicatie en moeten aan steeds strengere eisen voldoen. Bijvoorbeeld op het gebied van snelheid (bandbreedte) en beschikbaarheid. Een brede basiskennis op het gebied van datacommunicatie en databekabeling is hiervoor noodzakelijk.

Volwaardige gesprekspartner

Tijdens de tweedaagse basiscursus Datanetwerken nemen we je graag mee in de wereld van datacommunicatie en netwerkbekabeling. Ontdek hoe een datanetwerk is opgebouwd, welke componenten hiervoor gebruikt worden en welke bekabelingsstandaarden, normen en terminologieën van toepassing zijn. Wat is de structuur van een bekabelingssysteem? Wat is Multi-Mode (MM) en Single-Mode (SM)? Welke kabelconstructies voor glasvezel en twisted-pair worden gebruikt? Wat is het OSI-model? Wat zijn routers en switches? En waar staan deze componenten in het netwerk? Wat wordt bedoeld met termen als virtual LAN, Quality of Service (QoS) en Power over Ethernet (PoE)? We leggen het graag aan je uit, zodat je als inhoudelijke gesprekspartner kunt deelnemen aan gesprekken, de juiste (kritische) vragen kunt stellen en zo kunt meebouwen aan een optimale connectiviteit.


Onderdeel van de onboarding van nieuwe medewerkers

De basiscursus Datanetwerken is zowel geschikt voor technische als niet-technische medewerkers die een brede kennis van datanetwerken willen ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan schoolverlaters, zij-instromer, herintreders en andere nieuwe medewerkers, die de cursus als onderdeel van hun onboarding kunnen volgen.

Aan het eind van de basiscursus Datanetwerken kun je:

  • Internationale normen en standaarden voor datanetwerken benoemen.
  • Toelichten wat de Europese verordening voor bekabelingsmaterialen (CPR) inhoudt.
  • De structuur en functionele elementen van een netwerkbekabelingssysteem benoemen en herkennen.
  • Verschillende soorten connectoren en kabels van twisted-pairbekabeling herkennen en hun toepassing benoemen.

KCO 0800

Datanetwerken | basiscursus

Informatie aanvragen
Kannegieter College