Bekabelingssystemen voor gebouwen bestaan grofweg uit drie categorieën: de werkplekbekabeling, de building backbone en de campus backbone. De werkplekbekabeling wordt ook wel horizontale bekabeling genoemd en wordt meestal uitgevoerd in twisted-pairbekabeling (koperbekabeling), terwijl de verticale building backbone en campus backbone het domein zijn van glasvezelbekabeling. Kannegieter biedt voor elke toepassing een passend bekabelingsconcept, waarbij ook prefab assemblage van kabels en connectoren mogelijk is.
De bekabeling naar de werkplekken en aansluiting van apparatuur wordt in de meeste gevallen uitgevoerd met twisted-pairbekabeling. Deze koperbekabeling wordt onderverdeeld in diverse categorieën (Cat5e, Cat6, Cat6a, Cat7, Cat7a en Cat8), die de maximale datasnelheid van de kabel weergeven. Bovendien zeggen de categorieën iets over de hoeveelheid data (bandbreedte) die je op elk moment kunt versturen en ontvangen. Waar Cat5e kabels snelheden tot 1000 Mbit/s kunnen halen en een bandbreedte hebben van 100 MHz, zijn met Cat8 kabels snelheden van 40 Gb/s en bandbreedtes van 2 GHz (2000 MHz) mogelijk! Dit maakt Cat8 koperbekabeling bij uitstek geschikt voor computerruimtes en middelgrote datacenters. Cat5e is meer geschikt voor kleinere (thuis)netwerken, die ondertussen ook migreren naar minimaal Cat6.
Kannegieter levert bekabelingsconcepten vanaf categorie Cat5e t/m Cat8. Hierbij maken we onderscheid tussen Unshielded twisted pair (UTP) en Shielded twisted pair (STP) kabels, waarbij STP-kabels de kans op elektromagnetische interferentie (EMI) zoveel mogelijk voorkomen. Onze concepten zijn geschikt voor alle gangbare schakelmaterialen en kunnen naar wens geleverd worden in combinatie met een fixed of modulair patchpaneel. Hierdoor ben je verzekerd van een professioneel, flexibel en gecertificeerd bekabelingsnetwerk dat exact aansluit bij jouw communicatiebehoefte.
Voor de basis backbone (verticale bekabeling) van een gebouw of campus wordt over het algemeen het gebruik van glasvezel geadviseerd. Hierbij onderscheidt men twee groepen, Single-Mode (SM) en Multi-Mode (MM). Het belangrijkste verschil tussen deze groepen zijn de vezelkerndiameter, de manier waarop het licht zich in de kabels voortplant en het aantal vezels dat nodig is om een verbinding tot stand te brengen. Multi-Mode kabels worden voornamelijk gebruikt om afstanden tot 3 km te overbruggen en zijn dus uitstekend geschikt voor building backbones. De kabels kunnen onderverdeeld worden in de Optical Multimode (OM) types OM1, OM2, OM3, OM4 en OM5. Hierbij geldt dat hoe groter het getal, hoe groter ook de snelheid, bandbreedte en transmissieafstand zijn. Voor nieuw aan te leggen systemen adviseren wij het gebruik van OM3 en OM4, terwijl OM5 met name bedoeld is voor de grote datacenters met specifieke toepassingen.
Single-Mode (OS2) kabels kunnen met gemak afstanden tot meer dan 40 km overbruggen en zijn daarmee een uitgelezen oplossing voor de campus backbone of daarbuiten. Nu de optische SM-apparatuur steeds goedkoper wordt, zien we bovendien een groeiende belangstelling voor Single-Mode building backbones. Als Kannegieter gaan we hier vanzelfsprekend in mee. Op basis van jouw situatie, connectiviteitsvraag en budget inventariseren wij graag het meest geschikte bekabelingsconcept.
Bij de aanleg van glasvezelbekabeling hebben installateurs twee opties: de traditionele manier, waarbij glasvezelkabels gelegd, afgemonteerd en getest worden of de moderne manier met geleidebuizen. In dit laatste geval wordt eerst de buisinfrastructuur aangelegd, waarin later de losse glasvezels of glasvezelkabels worden geblazen. Groot voordeel van deze methode is de flexibiliteit. Omdat in één buis meerdere glasvezels of glasvezelkabels geblazen kunnen worden, kunnen capaciteitsproblemen snel en zonder overlast worden verholpen. Bovendien kunnen MM- en SM-kabels eenvoudig worden uitgewisseld wanneer capaciteitsbehoeften wijzigen. Kannegieter levert zowel de geleidebuizen, geblazen glasvezels als geblazen glasvezelkabels hiervoor.
Ruimte is geld. Daarom is het belangrijk om iedere vierkante meter MER-, SER- of datacenterruimte zo optimaal mogelijk te benutten. Bijvoorbeeld door zoveel mogelijk glasvezel-aansluitpunten per vierkante meter te realiseren. Kannegieter gaat hierin mee, door naast standaard oplossingen ook High-Density patchpanelen te leveren. Onze High-Density oplossingen kenmerken zich door een grote poortdichtheid en een minimaal ruimtebeslag, waardoor je nóg meer actieve apparatuur in je patchkasten kunt monteren.
Om de risico’s tijdens brand in gebouwen te verminderen, is sinds 2017 de Europese Construction Products Regulation (CPR) verplicht. In deze verordening wordt het brandgedrag geclassificeerd volgens diverse Euroklassen, die de brandvoortplanting, rookontwikkeling, warmteafgifte, brandende vallende deeltjes en corrosiviteit/zuurgraad van netwerkkabels inzichtelijk maken. In Nederland is hiervoor de NEN 8012 opgesteld, die zich beperkt tot de B2ca, Cca, Dca en Eca classificaties. De netwerkkabels van Kannegieter voldoen aan deze CPR-classificaties. De Declaration of Performance (DoP) prestatieverklaring is per product en op aanvraag beschikbaar.
Buro & Design Center
Esplanade 1 – Box 42
1020 Brussel (Laken)
België
Tel. +32 (0) 2 725 2560