Twisted-pairbekabeling

De meest voorkomende datakabel: twisted-pair

De netwerkbekabeling naar werkplekken en de aansluiting van apparatuur wordt in veruit de meeste gevallen uitgevoerd met twisted-pairbekabeling. Niet verwonderlijk, want deze koperbekabeling heeft een uitzonderlijke kwaliteit én is geschikt om hoogfrequente datasignalen storingsvrij te transporteren. Een voorwaarde hiervoor is wel dat de juiste materialen en montage- en meetmethodieken worden toegepast. Om adviseurs, calculators, ontwerpers, monteurs en projectleiders hierin te ondersteunen, biedt Kannegieter College een compleet aanbod twisted-paircursussen en -trainingen. Van het ontwerp en de installatie van de twisted-pairbekabeling tot het meten, testen en vinden van storingen. Deze cursussen zijn tevens geschikt voor medewerkers van IT-afdelingen, facilitaire afdelingen en technische diensten.

Tijdens de cursus twisted-pairbekabeling | basiscursus komen onder andere terminologie, eigenschappen van de componenten, transmissiekarakteristieken en standaarden en normen aan bod. De praktische kant wordt behandeld in de training Twisted-pairbekabeling | COMBI theorie & praktijk montage.

Elektromagnetische interferentie voorkomen

In een twisted-pairkabel lopen in totaal acht draden, in vier draadparen (pair). Elke draad beschikt over een koperen kern en elk draadpaar bestaat uit twee draden, die om elkaar heen zijn gewikkeld (twisted) om elektromagnetische interferentie te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan signalen van mobiele telefoons, radio en televisie, hoogfrequente verlichting, wifi-accesspoints, radar, radiobakens en transformatoren, maar ook aan elektriciteitskabels. Daarom moeten datakabels en sterkstroomkabels strikt gescheiden en afgeschermd worden. Zeker in gecombineerde goten! Heel belangrijk bij het ontwerp van twisted-pairbekabeling is bovendien de maximaal toegestane kabellengte, terwijl tijdens de installatie de ‘twist’ tot aan het einde toe behouden moet blijven. Tijdens ons cursusprogramma komen deze thema’s uitgebreid aan bod. Ook besteden we aandacht aan hoe en op welke parameters de twisted-pairbekabeling gemeten en getest moet worden. Van signaalverlies (insertion loss) tot overspraak (near-end crosstalk/NEXT) en verlies als gevolg van afwijkingen in de impedantie van de verbinding (return loss).

Het cursusprogramma Twisted-pairbekabeling van Kannegieter College geeft antwoord op vragen als:

  • Wat zijn de belangrijkste functionele elementen van een twisted-pair bekabelingsinfrastructuur?
  • Welke soorten twisted-pairkabels en connectoren zijn er?
  • Wat zijn hun eigenschappen en toepassingen?
  • Welke montagemethoden zijn er?
  • Waar moet je rekening mee houden als je twisted-pairbekabeling installeert?
  • Wat zijn de belangrijkste (transmissie)parameters voor twisted-pairbekabeling? En wat zijn hun limietwaardes?
  • Welke meet- en testapparatuur en welke meetmethodieken moeten in welke situaties worden toegepast?

KCO 0802

Twisted-pairbekabeling | basiscursus

KCC 0203

Twisted-pairbekabeling | COMBI theorie & praktijk montage

KCC 0207

Twisted-pairbekabeling | COMBI theorie & Fluke Networks DSX 5000-8000 instellen

Informatie aanvragen
Kannegieter College